Att leda en fotoworkshop i Sydafrika är helt underbart. Speciellt med så härliga fotoelever som verkligen hungrade efter att få lära sig mer om kamerans teknik, bildspråk samt kameravinklar.

Thandas Safari Jeepar
Zebror på Thanda
© Photo - Anders Jorulf

Resan började i Stockholm för en del av deltagarna och i Köpenhamn för en del av deltagarna. Väl framme i Durban började det riktiga äventyret. För mig som ledare av fotoworkshopen så var nog vänsterkörning den största utmaningen. Nåväl - efter att vi packat vår 10 personers buss riktigt väl, började vi åka de 25 milen upp till Thanda Safari Park. Ett fantastiskt ställe som verkligen inbjuder till riktigt bra wildlife fotografering på alla sätt.

Vi bodde på Intibane som är ett rustikt men fullt modernt boende. Att fotografera wildlife i Sydafrika är inte så enkelt som man kan tro. vilda djur är just - vilda djur - och att få dessa att stå stilla är inte alltid enkelt. Jeepar utrustade med mycket sittplats väntade på oss och det var mycket förväntansfulla fotografer som satte sig i jeeparna för vidare färd ut mot Thandas Safari område.


Zebror, här fångade i svartvitt med en Canon 600 mm objektiv.


Dessa fantastiska djur med ränder som är olika varandra är väldig

lättskrämda. Så fort de vädrar ett hot tar de till flykten in i snårskogen

eller mot buskage. att få se två zebror stå på detta sättet tillhör

verkligen ovanligheterna.

Deltagarna hade olika utrustning med sig. Allt ifrån Hasselblad till enklare Nikon och Canon kameror. Men det är inte kameran i sig som gör bilden utan hur man som fotograf planerar bilden och hur man ställer inställningarna för ljus och bländare. Och det är här som jag som fotolärare kommer in dvs jag lär ut bildspråk, tekniska inställningar på och i kameran samt hur man som fotograf ska tänka i olika situationer som wildlife landskap, nattfotografering och havsnära fotografering.

Och det är stor skillnad i fototeknik när man ska fotografera på olika ställen och olika motiv. Att tänka på alla inställningar kan vara svårt och kanske inte så roligt alla gånger men oerhört nyttigt att lära sig från grunden.

Några av deltagarna i full färd med att fotografera wildlife på Thanda i Sydafrika.

Vid några tillfällen kom de vilda djuren väldigt nära. Speciellt en av parkens lejonhannar som kom bara 1-2 meter ifrån vår jeep. Det var så att hjärtat nästan stannade till.

kvällen sänker sig över Thanda Safari Park. Några av deltagarna
är fullt fokuserade på att ta dagens sista bilder innan solen går ner.

Intibane på Thanda.

En av deltagarna i full färd med att fotografera morgonsol.

Nästa resa gör vi under hösten 2018. Vill du följa med på vår foto & äventyrsresa till Sydafrika ? Anmäla dig på www.fotoadventures.se

// Anders Jorulf